Dost Yemekleri

Mutfak Dostları Derneği

06.03.2024 6 Mart akşamı Mutfak Dostları “İki Nehir Arasında” temalı, Dicle ve Fırat arasındaki bereketli toprakların lezzetlerini sofraya taşıyan Dost Yemeği’nde bir araya geldiler. Gecenin başlangıcında tam da bu yöreden, Kilis bağları üzümlerinden yapılmış Ni&Ce roze yudumlandı. Ardından 18.dönem yönetim kurulunun törenle geceyi başlatmasıyla, Arça Restaurant & Grill’in şefi Cenap Öztekin Varol’un hazırladığı özel menü masalara servis edilmeye başlandı. Menü; eski bir tarif olan cevizli ve tahinli marul tarator “terettür” ile başlayarak kimyonlu nohut fetteh, Antep usulü cevizli kuru patlıcan dolma, fellah köftesi, lolaz - börülce - piyazı, Kilis usulü mücver; öcce, sürk peynirli Gavurdağ salatası ile devam etti. Yoğurtlu...

23 Kasım 2023, Moda Deniz Kulübü Bu yıl, Cumhuriyetin 100.yılını Mutfak Dostları olarak bir arada kutlamak hedefiyle gerçekleştirilen 2023 Gala Yemeği, “Cumhuriyetin 100. Yılında Modern Yaşamın Yapı Taşları olan Lokantalar ve İmza Tabakları” teması ile gerçekleşti.  23 Kasım 2023 tarihinde yapılan gala yemeği, Moda Deniz Kulübü’nde oldu. Damak hoşluğu olarak dönemin yaygın tadı olan bisque ile başlayan yemekte Karpiç’ten Mayonezli Levrek, Ankara Palas’tan Beşamel Soslu Üç Mantarlı Volovan, Rejans’tan Boeuf Stroganoff ve Süreyya’dan Duvaklı Parfe gibi Cumhuriyet dönemine damga vuran lokantaların imza tabakları ikram edildi. Kendisi de Süreyya Lokantası ekolünden gelen Moda Deniz Klübü’nün baş aşçısı Feyyaz Doğan ve ekibinin hazırladığı her biri birer...

27 Nisan 2019, Feriye Konuk Konuşmacı: Dr.Lee Clare ve Erdinç Çatak İnsanlığın geleceğini değiştirecek olan tarımla, buğdayla ve birayla tanışma hikayesininbaşladığı yer olan Göbeklitepe, kuşkusuz hem turizmimiz hem de gastronomimiz adına sahipolduğumuz en büyük değerlerden biri. Bu noktadan hareketle, gala yemeğimizi bu yılGöbeklitepe'ye ithaf ettik. Bu konuda çok önemli bir organizasyon da 6-7 Kasım 2018 tarihindeBrüksel’de düzenlenmişti. TuR&Bo Ofisinin Göbeklitepe ve Türk mutfağını tanıtmak amacıyladüzenlediği 2018 Kültürel Miras Yılı "Göbeklitepe: Kültürlerin buluştuğu topraklar;tarihten gastronomiye" etkinliği AB’li parlamenterle paylaşılmış; Neolitik Çağ’da bulunanmalzemelere ışık tutan ve bu besinlerin günümüz modern mutfak teknikleriyle harmanlanmasıile oluşturulan Göbeklitepe menüsü Brüksel’in ünlü şatolarından Chateau La Hulpe’dakonuklara sunulmuştu....

10 Mayıs 2018, Swissotel The Bosphorus YAKUT YEMEKLERİ Yakut Türkleri otantik Türk inanç biçimi olan Şamanizm’i hâlâ muhafaza eden, çok datanımadığımız bir halk. Genelde ev hayvanları ve av hayvanları İle beslenen Yakutlar sert kıtasaliklim sayesinde yılın 9 ayını buzdolabını kullanmadan geçirebiliyorlar. Bölgede bulunan lezzetlibalıklarla dolu çok sayıda nehir yine ulusal mutfağın oluşumunda rol oynamış. Geyik etimutfakların baş köşesinde. Kırmızı et bağlamında en fazla tercih ettikleri ise tay eti. ŞefimizNikolai Gabyshev Yakutistan’dan geldi. Çok farklı bir mutfağın izlerini sürdüğümüz dostgecemizde sürprizlerle dolu bir menü tattık. Yakut içkilerinin renk kattığı gecede, Yakutistanlısolist Albina Degtıareva’yı dinledik ve ağız kopuzu (komuzu) gösterisini seyrettik. Etkinlik Menüsü; ...

20 Nisan 2017, Kiva-Sandal Bedesten- Beyazıt Sandal Bedesten Kiva’da Mevlânâ ve Tebrizî’ye ithaf ettiğimiz Sufizm rayihalı bir İranSofrası’nda buluştuk. Baba tarafından İranlı, ünü sınırları aşmış şefimiz Hazer Amani’nin özelakşam için oluşturduğu menünün tadımını yaptık. Hazer Amani Mevlana ve Tebrizi'den yolaçıktı ve Iran yemeklerini Anadolu coğrafyasının zengin ürünlerini kullanarak modern tekniklerleyeniden işleyerek yorumladı. Etkinlik Menüsü; ...

20 Haziran 2016, The Marmara Esma Sultan Yalısı Yazıları ve çevirileri ile bu alandaki yazılı kültürün gelişmesinde büyük bir rol oynayan veülkemizin en önemli menü koleksiyonuna sahip olan çok değerli dostumuz, 2013 yılındaaramızdan ayrılan Sayın Muhtar Katırcıoğlu’nun anısına ve onun koleksiyonundan bir menüyüsunduk. Konseptimiz “Muhtar Katırcıoğlu’nun Işığında; 100 Yıllık Bir Saray Ziyafeti” İdi. Alman İmparatoru Kayser II.Wilhelm’in Birinci Dünya Savaşı sırasında İstanbul’u ziyaretinde,Padişah Mehmet Reşad’ın kendisini 18 Ekim 1917 (18 Teşrinievvel 1333) akşamı DolmabahçeSarayı’nda ağırladığı ziyafetin menüsünü, Boğaz’ın aynı hattında, birkaç bina ötede, yine aynıgöğün altında ve neredeyse bir asır sonra dostlarla tattık. Etkinlik Menüsü; ...

13 Mart 2016, 1924 İstanbul ( Rejans) Başta ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Greta Garbo’dan AgathaChristie’ye kadar dönemin birçok ünlü ismini ağırladığı bilinen bu meşhur Rus lokantasıaçılışından itibaren Rus İhtilali'nden kaçıp İstanbul'a sığınan Beyaz Rusların, kendi mutfaklarınıbizlere sunduğu bir mekan oldu. Limonlu votka, Ruslara özgü Pancar çorbası ve piroshki, danastroganoff ve Kievsky, bizlerin de hayatına bu sayede girdi… “1924 İstanbul” adı altında bu değerli mutfak geleneğini devam ettiren Şef Mike Norman’ınhazırladığı menü ile klasikleşmiş lezzetleri en orijinal halleri ile tatma fırsatı yakaladık. Etkinlik Menüsü; ...

15 Aralık 2015, Moda Deniz Kulübü Konuk Konuşmacı: Ceni Franko, Karen Gerson Şarhon, Mariya Simyonidis, Selİn&Ayda Tokatlıoğlu, Takuhi Tovmasyon İstanbul Mutfağı, yemek kültüründe doğu-batı sentezinin en özgün örneklerinden… KlasikTürk lezzetleri ile Rum, Ermeni ve Yahudi gibi Osmanlı’dan miras azınlıkların gelenekselkültürlerinin bileşiminden meydana gelmiştir. Bizans’tan günümüze azınlık kültürlerininharmanladığı İstanbul sofraları, rengârenk bir mozaik. Elbette bir gecelik etkinlikle her biri ayrızenginliği barındıran bu muhteşem mutfakların tanıtımı mümkün değil. Bu özel gecededostluk dolu bir ortamda azınlık mutfaklarımızdan tadımlar, müziklerinden esintiler vekültürel sohbetlerle keyif dolu bir deneyim yaşadık. Azınlık Vakıfları Temsilcisi Toros Alcan veönceki Temsilci Laki Vingas’ın da destekleri ile gerçekleşen gece, Azınlık Mutfakları başlıklıdost...

21 Mayıs 2015, Bomonti Hilton Yunanlı Executive Chef Yannis Manikis’in Gala Yemeğimiz içinhazırladığı menünün konsepti Nostimo Meltemi idi (MeltemTatları). Bu özel akşamdaki menü Şef Manikis’in mutfak ve hayatfelsefesini de yansıtıyordu. Şef, “Toprak Ana’nın bize sağladığıtüm güzelliklere duyduğum saygı ve sorumlulukla hareketediyorum. Benim için en önemlisi, bizlere sunulan tüm bulezzetlerle unutulmaz bir deneyim yaşatmak.” diyor. ...

11 Şubat 2015, Raffles İstanbul Zorlu Center Raffles Istanbul ilk açıldığı günden bu yana bünyesindeki iki restoran ile gündemde: Arola veRocca. Yenilikçi İspanyol mutfağının öncülerinden, Michelin yıldızlı Katalan şef Sergi Arola ileAnadolu mutfağına olan ilgisi ve başarılı yorumlarıyla tanıdığımız Ali Ronay bu iki restoranınbaşındaki isimler. Gala yemeğimizdeki harika menüyü bu iki kıymetli şef birlikte hazırladılar.Klasik servis ve sunum anlayışının dışında gerçekleşen bu yemekte Arola ve Ronay ayrı ayrıhazırladıkları minik tabaklarla bizlere adeta bir lezzet düellosu yaşattılar. Etkinlik Menüsü; https://youtu.be/7jkV-iEz3qM ...

29 Nisan 2013, Moda Deniz Kulübü – Moda Şef: Moda Deniz Kulubü Baş Aşçısı Feyyaz Doğan Cumhuriyetimizin ilk yıllarında başkent Ankara’nın tek gastronomi  merkezi, Rusİhtilali’nden kaçıp Ankara’ya yerleşen, Baba Karpiç olarak bildiğimiz GeorgeKarpovitch adlı Beyaz Rus’un Ulus’taki lokantasıydı. Atatürk’ün daveti üzerineAnkara’ya gelen Karpiç’in lokantası genç Cumhuriyetin milletvekillerine, üst düzeybürokratlarına mutfak kültürünü öğreten en önemli kültür kurumu olmuştu. Onunçırağı Serj Homyak da, daha sonra adını Süreyya olarak değiştirip, ustasının çizgisiniuzun yıllar Ankara’da kendi adını verdiği lokantasında sürdürdü. Ardından İstanbul’ayerleşen ve burada da kendi adıyla önemli bir mekan açan Süreyya, yaz aylarında ModaDeniz Kulübü’nün restoranını da işletti. Gala yemeğimize katılan mutfak dostları erkendönem...

12 Mart 2013, The Marmara Taksim Konuk Konuşmacı/Şef: Executive Che Rudolf Van Nunnen The Marmara Oteli’nde düzenlediğimiz Rossini Yemekleri konseptli gala yemeğimizde MutfakDostları’na yakışan bir “ilk”i daha gerçekleştirdik. Rossini müzik tarihinin yetiştirdiği en büyükbestecilerden. İki operasında konu olarak -İtalya'da Bir Türk (Il Turco in Italia-1814) ileKorinthos Kuşatması (Le Siège de Corinthe -1826) gibi- Türkler’den ilham alan bir besteci. Amaonun müzik dışında en büyük tutkusu yemek. Gala yemeğimizde 100 kişilik oval bir masanınetrafında 99 mutfak dostu yerlerini aldı. Sağlığında belki de zorlukla içine sığabileceği geniş birkoltuk ise Rossini’nin manevi anısına boş bırakıldı. Etkinlik Menüsü; ...

10 Ocak 2013, Sancak Restoran – Pendik Konuk Konuşmacı: Adnan Sancak 40 yıla yakın bir süredir Boşnak lezzetleri ile ün salan Sancak Restoran’da Boşnak yemeklerinintadına bakarken hikayelerini Adnan Sancak’dan dinledik. 1950’lerdeTürkiye’ye gelen Boşnak göçmenlerin yerleştiği Yeni Mahalle, şirin bir semt. 1974’te eskiYugoslavya’nın Sancak Bölgesi’nden göç eden Fehim Sancak tarafından açılan Sancak Restoranda yıllardan bu yana mahallenin uğrak yeri. Etkinlik Menüsü; ...