Seminerler

Mutfak Dostları Derneği

22 Mart 2024, Nadir Gastronomi Platformu İnsanoğlunu ilkellikten uygarlığa taşıdığı görüşü ile derneğimize sembol olarak seçmiş olduğumuz kaşığın hikayesini, "Anadolu'da Kaşığın Arkeolojisi" temalı sunumu ile Nur Başnur’dan dinlemek üzere Nadir Gastronomi Platformu ev sahipliğinde 22 Mart’ta bir araya geldik. Nur Hanım’ın titiz ve detaylı araştırmasından süzülen sunumda tarih öncesi dönemlerden erken cumhuriyete kaşığın macerasına tanıklık ederken, bir mutfak gereci olmasının ötesinde kaşığın Anadolu topraklarındaki anlamına yakından baktık.Sunumun sonunda, Dernek Başkanımız Esin Sungur Nur Başnur’a teşekkür beratını verdi. ...

7 Aralık 2023, Nadir Gastronomi Platformu Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız günlerde, Yüz Yıllık Markalar Derneği işbirliği ile düzenlediğimiz panelde bir asırı deviren gastronomi markalarının tarihten günümüze yolculuklarına yakından baktık. Esneklikleri, dayanıklılıkları ve uyum kabiliyetleri ile zamana meydan okuyan markaların ilham veren hikayelerini dinleme fırsatı yakaladık. Derneğimiz Başkan Yardımcısı Esin Sungur moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde, Yüzyıllık Markalar Derneği Başkanı ve Saffet Abdullah Güllaçları 4. kuşak temsilcisi Gürsel Arseven, Yüzyıllık Markalar Derneği Başkan Yardımcısı, araştırmacı Asude Alkaylı ve Mutfak Dostları Derneği ve Yüzyıllık Markalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Karaköy Güllüoğlu Genel Müdürü Murat Güllü konuşmacı olarak yer aldı. ...

10-11 Haziran 2023, Nadir Gastronomi Platformu Bugün tabağımızda ne var? Yakın gelecekte tabağımızda neler olabilecek?Bu soruların günümüzde gastronominin en temel konuları haline geldiği gerçeğindenhareketle, alanında uzman konuklar ile iki gün boyunca gıdanın geleceğini sürdürülebilirlikperspektifinden değerlendirdik. Ufuk açıcı ve ilham veren paylaşımların yapıldığı seminerMetro Türkiye’nin desteği ile Nadir Gastronomi Platformu’nda gerçekleşti. ...

26 Mayıs 2022, Özyeğin Üniversitesi "Ayak Üstü İzmir Sokak ve Fırın Lezzetleri" kitabından tanıdığımız araştırmacı, yazar Dr.Nejat Yentürk simit konusunda sadece ülkemizdeki değil komşu coğrafyalarda da sürdürdüğüaraştırmalarından süzülen bizlere aktardı. Bu buluşmada simitin farklı coğrafyalarda birbirineçok benzer örnekleriyle ya da yöresel mayalama ve pişirme tekniği farklılıklarıyla devameden tarih içindeki yolculuğuna yakından bakma şansı yakaladık.Seminerde Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise çok değerli ikikonuşmacı ile seminerimize katkılarda bulundu. Gastronomi dünyamızın duayeni Dr. NevinHalıcı Orta Asya’dan Selçuklu dönemine Türk Mutfağını anlatırken, bölüm başkanı Doç. Dr.Özge Samancı da, Osmanlı Mutfağından Günümüze Türk Mutfağı hakkında bilgi dolu birsunum gerçekleştirdi ...

07 Mayıs 2018, MSA 17. yüzyıldan itibaren Osmanlı’da popülarite kazanan ve bugün halen yemek kültürümüzünen tatlı yüzü olan lokumun her yönünün konuşulduğu ve yapım aşamalarının anlatıldığıseminerde; tarihi lokum üreticisi Hacı Bekir Ailesi’nin temsilcisi Nuray Önder, Mandakaymaklı lokum ve Afyon lokumu sunumuyla Kadir Altınkaya ve Lokum ve Türk Kahvesisunumuyla Prof.Dr. Emine Gürsoy Naskali konuşmacı olarak yer aldı. Hacı Bekir Lokumlarıbaş ustası Mehmet Üzgen ise, kısa bir lokum yapımı atölyesi gerçekleştirirken, leziz lokumikramlarına MSA şefleri tarafından hazırlanan özel sunumlar eşlik etti ...

TÜRKİYE’NİN ARTİZANAL PEYNİRLERİ 14 Nisan 2016, MSA Yönetim kurulu üyemiz Nedim Atilla’dan çok çeşitli yöresel peynirlerin hikayesini dinlediğimizseminerde peynirlerin tadımı yapılırken, bazı peynirlerin şaşırtıcı kullanım biçimlerine detanık olduk. Katılımcılar; Trakya Eski Kaşarı, Kars Kaşarı, Erzincan, Karakıllı ve Kargı tulum peynirlerininyanı sıra, Türk (Germiyan) Kopanisti peyniri ile Seferihisar Armolası’nı yakından tanıdılar. ...

26 Mart 2015, MSA “Anadolu Ekmekleri ”ne ev sahipliği yaptığımız bu seminerde ilk konuşmacımız MutfakDostları Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden gazeteci, yazar ve araştırmacı Nedim Atillaoldu. Atilla, ekmeğimizin buğday tohumuyla başlayan zahmetli hikâyesini, çavdar ekmeği,arpa ekmeği gibi çeşitlerle zenginleşmesini 15 bin yıllık tarih sürecinde masa yatırdı. AyrıcaAnadolu’nun dört bir yanından bu seminere özel getirtilen Kahrat ekmeği, Cınıbız ekmeği,Ayan ekmeği, Germiyanoğlu ekmeği, Gastra ekmeği, lahana ekmeği, otlu ekmek gibi pek çok çeşidin yer aldığı tadım büfesindeki 40’a yakın ekmek yöresel peynir, zeytin ve zeytinyağı iletadıldı.Seminerin ikinci bölümde yine Mutfak Dostları Derneği üyesi Beslenme ve Diyet UzmanıDilara Koçak, sağlıklı ekmek tüketimi hakkında bilgiler paylaştı. ...

10 Şubat 2015, MSA Seminerde ülkemizde köklü bir geçmişe sahip olmamasına rağmen ikram listemizin enbaşına yerleşen Çay ve Onu Vazgeçilmez Yapan Dünya Yolculuğunu masaya yatırdık. İlkkonuşmacımız bir asrı aşan süredir varlığını sürdüren çay markası Whittard of Chelsea’nınmarka yöneticisi ve çay uzmanı Sam Jackson oldu. Kendisinden çayın tarihçesi, beş farklıçay ailesi ve dünyadaki çay kültürleri hakkındaki bilgileri dinledik. İkinci konuşmacımız, çayaraştırmacısı Dr. Mustafa Duman ise Türk Çayı’nın özellikleri, çeşitleri, tarihçesi, dünyadakiyeri ve demleme yöntemleri hakkında katılımcıları aydınlattı. ...

28 Kasım 2014, İstanbul Kongre Merkezi/Harbiye Mutfak Dostları Derneği, 28 Kasım 2014’te tarihinde Sirha İstanbul 2014 bünyesinde“Türkiye'de Coğrafi İşaretler ve Coğrafi İşaretlerin Mutfak Boyutu” panelini İstanbul KongreMerkezi’nde düzenledi. Ahmet Örs’ün moderatörlüğündeki panelin konuşmacıları Prof.Dr.Yavuz Tekelioğlu ve Ayşin Işıkgece oldu. ...

13 Mayıs 2014, MSA Anadolu’da Şarabın Tarihi seminerimizde katılımcılarımız, konuyu alanında ülkemizin enönde gelen isimlerinden olan Murat Yankı’nın keyifli anlatımından dinlediler. Şarap tarihiuzmanı ve şarap eğitimcisi Yankı ile zengin görseller eşliğinde Hititler, Romalılar, BizansUygarlığı, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına doğru şarap yolculuğunaçıktık. ...