Geziler

Mutfak Dostları Derneği

Mutfak Dostları Derneği, 2024 yılının son gastronomi gezisini Kıbrıs’a yaptı. Adanın en önemli gelir kaynaklarından biri olan ve 2021 yılında Avrupa Birliği’nden Menşe İsmi Korumalı Ürün tescili alan hellim peynirinin geleneksel üretimini yerinde inceleyen Mutfak Dostları, geleneksel olarak çiğ koyun, keçi veya inek sütü ya da bunların karışımıyla ve peynir altı suyunda haşlanarak yapılan hellimin yanı sıra, Kıbrıs’ın kişnişli zeytini çakıztez, ekşili tahin, güneşte kurutulan kekikli et samarella, bıldırcın yumurtası turşusu, gabbar turşusu gibi mezeleri, kuzu gömleğine sarılı bir tür köfte olan şeftali kebabı, kleftiko (hırsız kebabı), Kıbrıs köftesi, geleneksel tavuklu makarna yemeği olan makarna bulli ve yerel bir...

11-13 Ekim 2024 / Denizli -Çal Bağ Rotası Mutfak Dostları ülkemizin gastronomi zenginliklerini yerinde keşfetmeye ve desteklemeye Denizli gezisi ile devam etti… “Önoturizm” adıyla anılan bağ rotaları ve şaraphane gezilerini yıllardır farklı bölgelerde devam ettiriyor, gastronominin vazgeçilmez unsuru olan şarabın ülkemizdeki üreticileriyle buluşmayı önemsiyoruz. Mutfak Dostları bu kez, Türk şarapçılığında özel bir konumu olan ve ülkemizin şarap üretiminin yaklaşık yüzde kırkını sağlayan Denizli’deydi. Gerek Çal Karası üzümünün vatanı Çal, gerekse göz alabildiğine bağ alanlarıyla birçok üretici için şaraplık üzüm yetiştirilen Güney platosu ile ülkemizin adeta bağcılık merkezi haline gelen bölgede dört üretici ziyaret edilerek üretim tesisleri gezildi. Şarap üretimine dair güncel...

27 Eylül 2024 / İstanbul - Topkapı Sarayı Mutfak Dostları 27 Eylül Cuma günü, Osmanlı Saray Mutfağı’nın yıllar boyu en incedetaylarıyla yaşatıldığı Matbah-ı Âmire’de, yani Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusunda omuazzam bacalarıyla simgeleşen mutfaklardaydı… Özyeğin Üniversitesi Gastronomive Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Osmanlı ve Türk mutfak tarihi konusundauzman bir tarihçi olan değerli üyemiz Doç.Dr. Özge Samancı’nın önderliğinde,Matbah-ı Amire’yi gezen Mutfak Dostları, Topkapı’dan saray mutfağına dair değerlibilgilerle ayrıldılar. Yemekleri saraya başının üstündeki tablalarda taşıyan tablakârlar, bakırdankevgirleri, sahanları kalaylayan kalaycılar, sadece padişahın yemeklerininhazırlandığı kuşhane, aslına uygun olarak günümüze dek gelen helvahane… Başlıbaşına bir kurum olan Matbah-ı Amire’yi gezerken imparatorluğun dört bir yanındangelen ürünler de,...

10 Ağustos 2024 / Od Urla Mutfak Dostları, Altın Kaşık ödüllü restoranları ziyaret etmeye devam ediyor. Yaz buluşmasında adres, 2019'da Yılın Türk Şefi ödülünü alan şef Osman Sezener'in Od Urla'sı oldu. Eski Tekel binası olarak bilinen Arditi Köşkü içinde yer alan ve Urla'nın geçmişini, toplumsal yaşamının çeşitli yönlerini, mutfağını anlatan Urla Kent Tarihi Arşivi'nde başlayan gün, Od Urla'da tadım menüsü ile devam etti. Damak hoşluğunu Armola peynirli şeftali sorbeli semizotu salatası, keçi peynirli mantı, keşkek eşliğinde nane yağında dana dilli dana yanağı izledi. 7 Bilgeler Anaxagoras Chardonnay ve ardından Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot kupajı Pythagoras şaraplarının eşlik ettiği öğle yemeği, beyaz...

3-5 Mayıs 2024 Mutfak Dostları, geçtiğimiz hafta sonu geleneksel gastronomi gezilerinin 2024’teki ilk durağı olan Afyonkarahisar’daydı. Gaziantep ve Hatay’dan sonra 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında Türkiye’nin üçüncü gastronomi kenti olarak seçilen Afyonkarahisar süregelen güçlü hayvancılık faaliyetleri sayesinde et yemekleri ve sucuk markalarıyla olduğu kadar patates, baklagil ve haşhaş gibi tarım ürünleriyle tanınan ve zengin bir mutfağa sahip bir kent. Mutfak Dostları, Afyonkarahisar’ın hareketli çarşısında esnaf lokantalarını, şarküterileri, lokum dükkanlarını, sokak üstü katmercileri ziyaret ederek Afyonkarahisar tatlarını keşfetti. Yöresel lezzetlerin kayıt altına alınması ve korunması için yapılan çalışmalarla bugün elli kadar coğrafi işaretli yemeği ve ürünü bulunan şehirde, keşkek, klasik...

30 Nisan 2024, İş Bankası Resim Heykel Müzesi Mutfak Dostları Derneği, 30 Nisan 2024 günü İstanbul içindeki ilk kültür ve lezzet gezisini gerçekleştirdi. "Beyoğlu Sanat&Lezzet Turu"nda, Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutlamak amacıyla 29 Ekim 2023 tarihinde İstiklal Caddesi'nde açılan İş Bankası Resim Heykel Müzesi, kurucu küratörü, değerli Mutfak Dostu Prof.Gül İrepoğlu eşliğinde gezildi. 1953-2016 arasında Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet vermiş tarihi Boudouy (Bodvi) Apartmanı’nda bulunan müzedeki kalıcı sergi, Türk resim ve heykel sanatının gelişimine ışık tutmak amacıyla “Türk Resmini İzlemek” başlığında sergileniyor. Mutfak Dostları, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan oluşturulmuş bu seçkiyi ve müzenin süreli sergisi olarak tablolarla...