Kıbrıs Gezisi

Kıbrıs Gezisi

Mutfak Dostları Derneği, 2024 yılının son gastronomi gezisini Kıbrıs’a yaptı. Adanın en önemli gelir kaynaklarından biri olan ve 2021 yılında Avrupa Birliği’nden Menşe İsmi Korumalı Ürün tescili alan hellim peynirinin geleneksel üretimini yerinde inceleyen Mutfak Dostları, geleneksel olarak çiğ koyun, keçi veya inek sütü ya da bunların karışımıyla ve peynir altı suyunda haşlanarak yapılan hellimin yanı sıra, Kıbrıs’ın kişnişli zeytini çakıztez, ekşili tahin, güneşte kurutulan kekikli et samarella, bıldırcın yumurtası turşusu, gabbar turşusu gibi mezeleri, kuzu gömleğine sarılı bir tür köfte olan şeftali kebabı, kleftiko (hırsız kebabı), Kıbrıs köftesi, geleneksel tavuklu makarna yemeği olan makarna bulli ve yerel bir ot yemeği olan molohiyayı tattılar. Adanın tatlı kültüründe özel bir yeri olan “macunlar” ise, kahve yanında reçel ikram etme geleneğinin bugün de sürdürülmesini sağlıyor. Mutfak Dostları, özel kaplarda ikram edilen hurma, karpuz, turunç, badem, ceviz macunu gibi farklı lezzetleri denediler. Üyemiz, Girne Amerikan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim görevlisi Ali Özçil’den Kıbrıs mutfak kültürüne dair kapsamlı bilgiler aldılar. Saraba Ev Yemekleri, Gönyeli Bizim Meyhane, Niazi’s, Yorgo Kasap Restaurant gezi boyunca ziyaret edilen lokantalar arasındaydı.

Derneğin gastronomi duraklarından biri de KKTC’de, Ilgaz Köyü’nde 2016 yılında faaliyete geçen Etel Şaraphanesi oldu. Beşparmak Dağları yamacındaki bağların uluslararası üzümlerinden elde edilen ve şimdiden ödüller kazanmaya başlayan şarapların tadıldığı, fıçı mahzeninin gezildiği günün sonunda Mutfak Dostları, kadehlerini ağız tadına kaldırdılar.

Gezide Kıbrıs’ın tarihi noktaları da gezildi. Ziyarete açılan Maraş, Lokmacı Sınır Kapısı, Beylerbeyi Köyü’ndeki Bella Paise Manastırı ve Lala Mustafa Paşa Camii gibi tarihi yerlerin yanı sıra, Karaoğlanoğlu Şehitliği de ziyaret edildi.  Mutfak Dostları bu güzel Akdeniz adasına, yakında yine görüşmek üzere veda ettiler.