YILIN TÜRK ŞEFİ – Bahtiyar Büyükduman
YILIN YABANCI ŞEFİ – Carlo Bernardini
YILIN GENÇ ŞEFİ – Ecem Karakuş
YILIN PASTA ŞEFİ – Ghislain Gaille
YILIN GELENEKSEL LOKANTASI – Ali Mürdün, Hatay
YILIN YABANCI KONSEPT LOKANTASI – Sankai by Nagaya, İstanbul
YILIN TEK ÜRÜN GELENEKSEL LOKANTASI – Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap, Denizli
YILIN PASTA VEYA TATLI EVİ – Sevinç Pastanesi, İzmir
YILIN ÜRÜN SATIŞ NOKTASI (YİYECEK & İÇECEK) – Doğal Dükkân, Kavacık – İstanbul
YILIN GASTRONOMİ KİTABI – Hünkâr- Feridun Ügümü ve Amida’nın Ruhu, Diyarbakır’dan İstanbul’a Likörlü Hayat – Silva Özyerli
YILIN DİJİTAL YAYINI – Mutfaktan Sesler – MSA
YILIN SERVİS ÖDÜLÜ – Sunset Grill&Bar, İstanbul
(Yeni kategori kriteri: “Müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutarak, servis kalitesi ile öne çıkan ve bu özelliğini sürdürülebilir kılmış, profesyonel servis personeli ile misafirlerine unutulmaz bir deneyim sunan, hizmet standartlarını sürekli geliştiren; servis sürecinde hız, doğruluk, misafirperverlik, ürün bilgisi ve kişisel dokunuşlar gibi unsurları başarıyla birleştiren yeme-içme işletmesi.”)
ÖZEL ÖDÜLLER
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ – Erich Ruppen
Gecede Jüri Özel Ödülü; uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Erich Ruppen’e verildi. Ruppen 2017 yılından bu yana Le Cordon Bleu İstanbul’da Yönetici Eğitmen Şef olarak görevine devam ediyor.
TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ – Mehmet Başkaya
Tuğrul Şavkay Başarı Ödülü ise, alkollü içkiler sektörüne 1973 yılında Müskirat Eksperliği Okulu tahsili ile katılan ve o günden bu yana bu alanda katkı sunan Mehmet Başkaya’ya takdim edildi.
Basın Bültenini İndirmek İçin Tıklayın
YILIN TÜRK ŞEFİ -PINAR TAŞDEMİR
YILIN YABANCI ŞEFİ -RUDOLF VAN NUNNEN
YILIN GENÇ ŞEFİ – ULAŞ DURMAZ
YILIN PASTA ŞEFİ – FERAY AYDOĞDU
YILIN GELENEKSEL LOKANTASI – SERAF
YILIN YABANCI KONSEPT LOKANTASI – ÇOK ÇOK THAİ
YILIN TEK ÜRÜN GELENEKSEL LOKANTASI – AŞÇI BACAKSIZ, Afyonkarahisar
YILIN PASTA VEYA TATLI EVİ – BAYLAN
YILIN ÜRÜN SATIŞ NOKTASI – CANKURTARAN GIDA
YILIN GASTRONOMİ KİTABI – BUYURUN ZİYAFETE
Yazar: VEDAT MİLOR Yayına
Hazırlayan: BESİM HATİNOĞLU / İletişim Yayınları
YILIN DİJİTAL YAYINI – YEDİK İÇTİK PODCAST
HÜLYA EKŞİGİL & DENİZ ALPHAN
ÖZEL ÖDÜLLER
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ – ACİL GIDA KOLEKTİFİ
Yüzlerce şef ve çoğu gıda sektörü çalışanlarından oluşan gönüllülerin oluşturduğu Acil Gıda Kolektifi, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından hızla harekete geçerek; depremden etkilenen bölgelerdeki gıda krizinin çözümü için seferber oldu. Sahada ve geri planda günlerce çalışan gönüllüler dünyada eşine zor rastlanacak dayanışma örneklerinden birini sergilediler.
TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ – NADİR GÜLLÜ
Nadir Güllü, ülkemizdeki gastronomi kültürünün önemli unsurlarından baklavanın önde gelen temsilcisi. Güllü, baklavanın kültürel bir miras olarak gelecek nesillere aktarılması ve uluslararası bilinirliğinin artırılmasındaki konusundaki katkılarını uzun yıllardır sürdürüyor.
Basın Bültenini İndirmek İçin Tıklayın
YILIN TÜRK ŞEFİ -MAKSUT AŞKAR, NEOLOKAL
YILIN YABANCI ŞEFİ -CLAUDIO CHİNALİ, ITALY
YILIN GENÇ ŞEFİ – YAREN ÇARPAR, EMA BAKERY
YILIN PASTA ŞEFİ – METİN SARUHANLI
YILIN GELENEKSEL LOKANTASI (KENDİ KATEGORİSİNDE) – YANYALI FEHMİ
YILIN YABANCI KONSEPT LOKANTASI – FAUNA
YILIN TEK ÜRÜN GELENEKSEL LOKANTASI – ASLANBOĞA KOKOREÇ, BALIKESİR
YILIN PASTANE VEYA TATLI EVİ -LEONE, İZMİR
YILIN ÜRÜN SATIŞ NOKTASI ( YİYECEK&İÇECEK) – ANTRE GOURMET
YILIN GASTRONOMİ KİTABI -MEYHANE İHTİSAS KİTABI
Seçim ölçütü: Altın Kaşık Ödülü’nün veriliş yılı içinde 1 Ocak ile 31 Aralık tarihi arasında basılmış bulunan, dünya ve/veya Türkiye gastronomi kültürüne derin araştırma, tarihi bilgi, yöresel mutfaklar, nitelikli ve özgün tarif, disiplinler arası bağlar, anı vb tarzında, edebi üslubu da dikkate alındığında benzersiz katkı sağlayan, yerli eser değil ise, çevirisi Türkiye’de yukarıda belirtilen yıl içinde basılmış bulunan kitap.
YILIN DİJİTAL YAYINI – BUĞDAY EKOLOJİK YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
(e-dergi & instagram hesabı)
Seçim ölçütü: Altın Kaşık Ödülü’nün veriliş yılı içinde 1 Ocak ile 31 Aralık tarihi arasında her türlü dijital mecrada yayınlanmış bulunan, dünya ve/veya Türkiye gastronomi kültürüne katkı sağlayan, farkındalık oluşturan içerikler sunan tekil ve/veya seri yayın, kanal. (Örnek: Tekil veya seri olarak podcast yayınları, tekil yayın veya kanal olarak youtube kanalları, bloglar, veya ilgili instagram, facebook hesapları vb)
ÖZEL ÖDÜLLER
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ – TURK Restaurant
Ülkemiz restoranlarını ilk defa değerlendirmeye alan Michelin Rehberi’nden iki yıldız almaya hak kazanarak Türkiye’yi gastronomi alanında onurlandıran TURK by Fatih Tutak, 2022 yılında İstanbul’un dünya gastronomi haritasında dikkatleri çekmesini sağladı.
TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ – BEYTİ GÜLER
1945 yılında babasıyla açtığı et lokantasından bu yana sektörün mihenk taşı olan Beyti Güler, Beyti Lokantası’nda senelerdir Türkiye ve dünyada, mükemmeliyet, titizlik, lezzet ve Türk misafirperverliğinin doruk noktasını temsil ediyor.
Basın Bültenini İndirmek İçin Tıklayın
PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ İŞ MODELİ – PAKET MUTFAK
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Pandemi dönemi kısıtlamalarına uygun model getirmesi, işletmeye ekonomik fayda yaratırken kısıtlamalara karşın operasyonun devamına katkı sağlaması ve pandemi döneminde olduğu kadar sonrasında da bir ihtiyaca cevap vermesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Türkiye’deki ilk bulut mutfak (ghost kitchen) girişimlerinden olan Paket Mutfak, restoran markalarının fiziksel bir mekana sahip olmadan bir paket servis restoranı /şubesi açmalarına olanak sağlayan ve işletmelere sipariş alımından kurye operasyonuna
farklı alanlarda destek veren ilk yerli girişim.
PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ – METRO, “TABAĞINDA NE VAR?”
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Doğanın üzerindeki baskının azaltılması, insan kaynaklı olumsuzlukların bertaraf edilerek sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi, doğa dostu girişimlerin ve iyi, temiz tarımın desteklenmesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: 2014 yılında başlatılan “Tabağında Ne Var”, Mart 2021’den itibaren meyve ve sebze ürünlerini de içerir hale geldi. Yaklaşık 200 tedarikçi ile birlikte 1.550 tarla, 430 meyve sebze çeşidi, 530 parametrede dijital olarak izlenebiliyor. Tüketiciler, meyve ve
sebzelerin tarladan rafa gelene kadar geçirdiği süreci – hasattan, pestisit analizine, organik ürün ise sertifikasını vb – ürün üzerindeki QR kodunu okutarak elde edebiliyor. Uygulama 8.500 ürünü kapsıyor.
PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ İNOVASYON PROJESİ– PAŞABAHÇE, V-BLOCK
TEKNOLOJİSİ SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Hijyenik, sağlıklı, pandemi döneminin endişelerini gidermeye katkı sunan, inovatif, koşullara ayak uyduran yeni uygulama ve ürünler ile, gastronomi alanı ile ilişkili inovasyon projelerinin desteklenmesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Şişecam Topluluğu, dünyada cam ev eşyası alanında önemli bir ilke imza atarak cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir kaplama teknolojisi geliştirdi. V Block teknolojisi ile, yüksek sıcaklıklarda ürünlerin dış yüzeyine uygulanan özel formül sürekli aktif kalarak, uygulandığı tüm cam eşyalarda tam hijyen
sağlıyor.
PANDEMİ DÖNEMİ İLHAM VERENLER ÖZEL ÖDÜLÜ – EBRU BAYBARA DEMİR
Gastronominin kilit noktası olan sürdürülebilir tarım uygulamalarına olan tutkusu ve girişimleri nedeniyle; Sorgül buğdayının canlandırılması projesinde 350 kadın çiftçiye iş imkanı ve Konya’da ekimi, topraktan tabağa kooperatifinin e-ticaret sitesi girişimi, Sabunhane 1890 restoranı ile kooperatifin ürünlerinin kullanıldığı, sıfır atıklı kompost üretimi yapan bir ekosistemin hayata geçirilmesi, girişimlerinin bazılarıdır.
YILIN TÜRK ŞEFİ – OSMAN SEZENER, OD URLA
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Yerel malzemelerimize ve yemek kültürümüze hakim olup, kendi üslup yaratıcılığını uluslararası standartlarla harmanlayan, tam zamanlı çalışan bir lokantanın sevk ve idaresini yapan şef.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Ege’nin toprağından ve denizinden gelen malzemeyi odun ateşinde, en doğal şekilde pişirdiği, özgün uslubu ile yerel ürünleri uluslararası standartlarda bir gastronomi yolculuğuna dönüştürmesi.
YILIN YABANCI ŞEFİ – FABIO BRAMBILLA, D.REAM GROUP
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’de en az üç yıldan beri yaşayan ve çalışan. Yetiştirdiği elemanların yanında mutfak yorumlarıyla da Türkiye’deki mutfak kültürüne katkıda bulunan lokantanın sevk ve idaresini yapan şef.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan, özellikle beş yıldızlı otellerdeki executive chef’lik görevleri sırasında Anadolu mutfağına yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İtalyan şefimiz. Öğrendiği özgün reçeteleri İstanbul’da çalıştığı restoranlarda uygulayan ve çok sayıda genç şefin yetişmesine katkıda bulunan Fabio Brambilla çalışmalarına devam etmektedir.
YILIN GENÇ ŞEFİ – MURAT DENİZ TEMEL, ALAF
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: 30 yaşın altında şefliği meslek olarak benimsemiş. Türk geleneksel, yabancı restoran veya pastanede görev alan. Geleneksel ürünlerindeki becerileri veya yeni ürünlerdeki yaratıcılığı ile öne çıkan şef.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Genç yaşına rağmen, NOMA, D.O.M gibi dünyanın sayılı restoranlarının mutfaklarında stajlar yaptı. Alaf Kuruçeşme’de; kendi Yörük köklerinden yola çıkıyor ve sofrada köklerinden beslenen bir göçebe hikayesi anlatıyor.
YILIN EN İYİ GELENEKSEL LOKANTASI (KENDİ KATEGORİSİNDE) – KISMET, İZMİR
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’de geleneksel hale gelmiş konseptleri uygulayan, yerel ve mevsimsel ürünler ve/veya yerel ve geleneksel reçeteleri kullanan, koruyan. Masaya servis uygulaması yapan. Geleneksel lezzetleri en iyi temsil eden. Mutfağın başında Türk şef ve Türk personel çalıştıran mekan (Geleneksel konseptler balık, kebap, esnaf, yöresel işletme modellerinde olabilir. Her yıl farklı bir konsepte ödül verilebilir)
ÖDÜL GEREKÇESİ: Anadolu’nun han lokantası geleneğinin son temsilcilerinden. İzmir Kemeraltı’nda yer alan, Urlalı Hasan Usta’nın (Hasan Çağan) 50 yıllık esnaf lokantası, bu geleneği en mevsimsel yemekler ve geleneksel reçetelerle devam ettiriyor.
YILIN EN İYİ YABANCI KONSEPT LOKANTASI – SHANG PALACE, SHANGRI-LA HOTEL
SEÇİM ÖLÇÜTÜ -Türkiye dışında bir milli mutfağı temsil eden ve o mutfağın gerektirdiği ürün ve teknikleri kullanan. Lezzeti ve malzeme kalitesi yanında ülkesinin mutfak kültürünü en iyi biçimde yansıtan mekan (Japon, İtalyan, Thai vb)
ÖDÜL GEREKÇESİ: Çin’in Kanton ve Sichuan bölgelerinin mutfağını sunuyor. Yemeklerin Çin’deki geleneksel çekilde yapılması için, Çin’den özel olarak getirtilen fırınlar, sos ve malzemeler var. Yine önemli bir seremoni olan çay da, Çin’den geliyor. Mutfağındaki 6 Çinli aşçı ile, temsil ettiği mutfağı en özgün şekilde yansıtıyor.
YILIN EN İYİ TEK ÜRÜN GELENEKSEL LOKANTASI – BAYRAMOĞLU DÖNER
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Ülkemizin geleneksel yiyecek envanterinde var olan bir veya birkaç ürün üzerinde faaliyet gösteren yöresel ürün ve mutfak tekniklerini kullanan. Tek ürünle öne çıkıp lezzet dışında bunu gerek pişirme ve malzeme gerekse sunumla en doğru uygulayan mekan Köfteci, Kaburgacı, İşkembeci, Muhallebici, Mantıcı vb)
ÖDÜL GEREKÇESİ: Sadece döner yapan, 30 yıllık bir işletme. Dönerin yapımı etin seçilmesiyle başlıyor. İşlenen et, odun ateşinde ve tam kıvamında pişiriliyor. Tandır ekmeği(lavaş) için naturel ve katkısız özel hamur incecik açılıyor.Sonra tandırda meşe odunu ateşinde son haline geliyor. Lezzeti, malzemesi ve pişirme tekniği çok özel.
YILIN EN İYİ PASTANE VEYA TATLI EVİ – ORKİDE PASTANESİ, GAZİANTEP
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Geleneksel Türk tatlıları veya dünya tatlı ve pastaları yapımı konusunda faaliyet gösteren ürünlerin hem işletme dışında satan hem de kendi mekanında servisini yapan. Tüm Türkiye’de ürünlerinin lezzeti ve kalitesi ile adından söz ettiren mekan.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Baklava ustası bir ailenin, 1965 yılından bu yana kuşaktan kuşağa aktardığı bir mirası temsil ediyor. Bugün ailenin 5.nesli iş başında. Baklavanın çok sevildiği Gaziantep’te klasik pastaları sevdirme misyonunu üstleniyor ve pastacılıkta da kendi hammaddesini üreterek, 50 seneyi aşkın bir süredir çıtayı yükseltiyor.
YILIN EN İYİ ÜRÜN SATIŞ NOKTASI ( YİYECEK&İÇECEK) – ÇEMEN’S GURME, KAYSERİ
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’nin tamamı bir veya birkaç yöresi üstünde uzmanlaşmış geleneksel ve soylu ürünleri bünyesinde barındıran. Bu seviyedeki ürünler dışında sıradan ürünlere yer vermeyen. Bilgilendiren ve dürüstlüğü konusunda şüphe duyulmayan
ÖDÜL GEREKÇESİ: Önce Kayseri’nin şarküteri ürünlerinin satıldığı mağaza ile sektöre girdi. Devamında daha geniş yelpazede yöresel ürünlerin temini için bir atölye kurarak Kayserili kadınlara istihdam sağlamanın yanı sıra, yöresel ürünlerin geleneksel yöntemlerle üretilmesini destekledi. 3 şarküteri, 2 restoran ve üretim atölyesinin yanında, online satış ile yöresel ürünleri Türkiye’nin her yerine ulaştırabiliyor.
ÖZEL ÖDÜLLER
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ – DENİZ ŞAHİN
Anadolu mutfağını özgün reçeteleri koruyarak çağdaş sunumlarla İstanbul’da en iyi uygulayan şeflerden biri. Honça Tokat Evi’nde aşçılık mesleğine ilk adımı attı. Galata Kiva, Berlin Honça ve sonrasında yine Kiva ile devam eden yolculuğunda hep Anadolu mutfağı üzerine çalıştı. Yurt dışında Anadolu Halk Mutfakları uygulamaları yaptı. Son iki yıldır Sade Beş Denizler Mutfağı’nın başında. Türkiye, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan’ı içine alan bölge dünyanın en bereketli coğrafyasını; Karadeniz, Akdeniz, Basra Körfezi, Kızıl Deniz ve Hazar Denizi de bu coğrafyaya isim veren beş denizi ifade ediyor.
TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ – GÜRSEL TONBUL
2000 yılından bu yana Tonbul Çiftliği’nde sertifikalı organik tarım yapan, yerel çok çeşitliliğe dayalı, kendisini besleyen sürdürülebilir bir tarım modelini titizlikle benimsemiş Gürsel Tonbul, 1995’de Çiftlik ve Değirmen restoran işletmeleri kurdu, Yerlim markasını yarattı. Sebzecilik, meyvecilik, zeytin ve bağcılık ağırlıklı olmak üzere, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık da yapılan çiftlik işletmesini sürdürüyor.
Basın Bültenini İndirmek İçin Tıklayın