Gıdanın Geleceği: Hava, Su, Toprak

Gıdanın Geleceği: Hava, Su, Toprak

Mutfak Dostları Derneği tarafından Ingredy ürün sponsorluğu ile bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen “Gıdanın Geleceği: Hava, Su, Toprak” semineri 14 Haziran 2025 Cumartesi günü, Nadir Gastronomi Platformu’nda gerçekleşti. Gastronomi dünyası için gıdanın kaynağına ve güvenliğine ilişkin önemli bir paylaşım platformu oluşturma amacını taşıyan buluşmada söz alan konuşmacılar; iklim politikalarından susuzluğa dayanıklı tarıma, biyo-pestisitlerden su kirliliğine iyi gıdanın kaynağına ilişkin birçok konuyu hava, su ve toprak perspektifinden değerlendirdiler.

Seminer kapsamında Mutfak Dostları Derneği Başkanı Esin Sungur, Mutfak Dostları Derneği Danışma Kurulu Üyesi, gazeteci Zeynep Kakınç ve Mutfak Dostları Derneği Üyesi, Ingredy Kurucu Ortağı Betül Bildik’in moderasyonu ile: “İklim Gerçeği ve Gıda İlişkisi, Hava Kirliliği Döngüsünde İnsan Sağlığı ve Hayvancılık Etkileşimi, Su Yönetiminde Su Kıtlığı Olgusu; Susuzluğa Dayanıklı Tarım Uygulamaları, İklim Krizine Bağlı Faktörlerin Su Kaynaklarına Etkileri: Sulak Alanların Kaybı, Kirlilik, Müsilaj ve Gıda Güvenliğine Yansımaları, Kirlenen Toprak; Yanlış Uygulamalar, Pestisit ve Atıklar, Çözüm Nerede? Rejeneratif Tarım, Pratik Uygulamalar” başlıklı altı oturum yapıldı. 

Sırasıyla; Önder Algedik (İklim ve Enerji Uzmanı), Doç. Dr. Nilüfer Aykaç (Acıbadem Üni. Tıp Fakültesi, Türk Toraks Derneği Merkez Kurulu Üyesi), Merve Bektaş (Veteriner Hekim ve Çiftçi, Veteriner Anne Çiftliği Kurucusu), Neyran Akyıldız (WWF İletişim Program Müdürü), Prof. Dr. Nuray Erkan (İstanbul Üni. Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri Teknoloji Bölüm Bşk. Gıda Güvenliği Anabilim Dalı Bşk.), Dr. Erol Kesici (Süleyman Demirel Üni. Su Enstitüsü Kurucusu, T.C. Tarım ve Orman Bak. Su Üst Kurulu üyesi), Berkan Özyer (Greenpeace Türkiye Direktörü), Elif Ovalı (Teofarm ve Hasat Kurucusu) ve Prof. Dr. Umut Toprak’ın (Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Moleküler Entomoloji Lab. Direktörü) konuşmacı olarak yer aldığı oturumlarda tarım alanlarının betonlaşma etkisiyle giderek yok olması, vahşi sulama, tatlı su kaynakları olan göllerin kuruması ile su yönetimindeki aksaklıklar, aşırı ve yasaklı pestisit kullanımı ve alternatif öneriler ile balıkçılığı da baltalayan deniz kirliliği ve müsilaj konularında bilgi alışverişi yapıldı

Öne çıkan başlıklar: 

• Ülkemizde su yönetiminde çok sayıda kurum söz sahibi olduğundan aksaklıklar yaşanıyor. Yetki alanları ve çerçeveyi net şekilde belirleyen su kanununun bir an evvel hazırlanması. 

• Müsilaj ile mücadele için doğru arıtma sistemlerinin kurulması, denetlenmesi.

• “İklimimiz kurak ise, tarımımızın sulak” olmaması; doğru ürün, doğru sulama ekseninde tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi

• Çok sayıda kuruyan doğal gölün olduğu bir ortamda, kalan az sayıdaki doğal gölün korunması için gereken altyapının oluşturulması

• Dolgu alanlar, yapılaşma, asfaltlama vb gibi çeşitli şekillerde betonlaşma ile toprak alanlarının ve tarım bölgelerinin giderek azalmasının önüne geçilmesi ve toprağın korunması

• İnsan ve bitki sağlığını doğrudan ve dolaylı etkileyen hava kirliliği ile mücadele edilmesi, plastik kullanımına sınırlama getirilmesi

• Tarım ve hayvancılığı birlikte içeren çiftliklerde ziraai ilaçsız, doğal gübreden komposta giden döngüsel sistemlerin teşvik edilmesi ve model alınması

• Ülkemizde gelişen biyo-pestisit çalışmalarının dikkatle izlenmesi, sağlığı tehdit eden ziraai ilaçlara karşı bir alternatif olarak potansiyelinin değerlendirilmesi

• Sağlıklı bir çevrede, iyi tarımla güvenli gıdaya, ve lezzetli ürünlere erişmenin mümkün olduğu bir ortamda yaşamak için konuya ilişkin politikalar geliştirilirken tüm paydaşlarla görüşülerek, şeffaf ve denetlenebilir bir sistemin tesis edilmesi

“Hava, Su, Toprak” seminerindeki oturumlar, Mutfak Dostları Derneği’nin youtube kanalından izlenebilir.