06 Mar İki Nehir Arasında
06.03.2024
6 Mart akşamı Mutfak Dostları “İki Nehir Arasında” temalı, Dicle ve Fırat arasındaki bereketli toprakların lezzetlerini sofraya taşıyan Dost Yemeği’nde bir araya geldiler. Gecenin başlangıcında tam da bu yöreden, Kilis bağları üzümlerinden yapılmış Ni&Ce roze yudumlandı. Ardından 18.dönem yönetim kurulunun törenle geceyi başlatmasıyla, Arça Restaurant & Grill’in şefi Cenap Öztekin Varol’un hazırladığı özel menü masalara servis edilmeye başlandı. Menü; eski bir tarif olan cevizli ve tahinli marul tarator “terettür” ile başlayarak kimyonlu nohut fetteh, Antep usulü cevizli kuru patlıcan dolma, fellah köftesi, lolaz – börülce – piyazı, Kilis usulü mücver; öcce, sürk peynirli Gavurdağ salatası ile devam etti. Yoğurtlu mezelerin tümünde, Kayseri Ağırnas bölgesinin dorak taşından süzülerek yapılan dorak yoğurdu kullanılmıştı. Ara sıcaklarda Bitlis usulü ciğer taplama, kıbbeh ve Antakya usulü cevizli ve etli şiş berek mantısının ardından ise, ana yemek olarak Mardin’den saraya dek uzanan ve meyvelerle eti bir araya getiren incasiye, firik pilavı eşliğinde servis edildi. Gecenin sonunda damakları Halep usulü burma kadayıf tatlandırdı.
Gecede dernek başkanı Esin Sungur ile kısa bir sohbet gerçekleştiren şef Varol, Bereketli Hilal bölgesinin az bilinen veya unutulmakta olan mutfak hazinelerinin Mutfak Dostları yemeği sayesinde yeniden sofralarda yerini almasından mutluluk duyduğunu belirtti. Gece, mutfak ve servis ekiplerine teşekkür beratlarının verilmesi ile son buldu.