Mevsiminde Kalkan Balığı

Mevsiminde Kalkan Balığı

İstanbul’un balık mevsimi, kent sakinlerinin yakından takip ettiği, mutfak dostlarının da iyi bildiği bir takvimi içerir. Ocak-Mart dönemi ise, kalkan zamanıdır. Bu takvimden yola çıkan Mutfak Dostları Derneği, 2025 yılının ilk dost yemeğini “Mevsiminde Kalkan Balığı” teması ile Misina Balık Lokantası’nda gerçekleştirdi. Özenle hazırlanan menüde, sadece Marmara, Karadeniz sularının soylu balığı kalkan değil, aynı zamanda farklı seçkin deniz ürünleri birer sanat eseri gibi sunuldu. Dost yemeği, İspanyolların sirkeli hamsi mezesi Boquerones, çipura carpaccio, somon gravlax, Ayvalık zeytinyağı ile torik lakerda gibi ürünlerle başlayarak midye saganaki ve kuşkonmaz eşliğinde ızgara ahtapot ile devam etti. Ege otları salatasının eşlik ettiği masalara gelen kalkan tandır usulünde pişirildiğinden, yanında Efe Sarı Zeybek Üç Meşe ikram edildi.

Mutfak Dostları Derneği üyesi Suat Yılmaz’ın kalkan balığını ve tandır tekniğini anlattıktan sonra büyük bir maharetle ayıkladığı balığın tadı, bir sonraki yılın kalkan zamanına dek damaklarda kalacak güzellikte idi. Yemeğin ardından sunulan ananas püresi ile incirli panna cotta ise hafif tadıyla deniz ürünleri menüsünü bastırmadan, damakta kalan lezzeti taçlandırdı.


İçerdiği sekiz farklı deniz ürünü ve balık ile bu alandaki zengin mutfak kültürüne saygı duruşu niteliğindeki menüsü ve kalkan balığının şanına yakışır bir titizlikle planlanmış tüm detaylarıyla bu unutulmaz gece, geleneksel teşekkür seremonisiyle sona erdi.


Mutfak şefi Ferhat Kurt’a, restoran müdürü Bayram Sevgi’ye beratı, Misina Balık adına Suat Yılmaz’a plaketi takdim edildi. Desteklerinden dolayı Efe Rakı adına Murat Karahan’a da teşekkür ettik. Dostlar geceden ayrılırken kendilerine, “diş kirası” adetimiz kapsamında, Lezzeti Tireden zeytinyağları takdim edildi. Deniz kokulu bir dost buluşması daha, bir arada olmanın keyfiyle son buldu.

Geceden Videoyu İzlemek İçin Tıklayın