
29 Sep Doğanın Mevsimleri, Yaşamın Mevsimleri Dost Yemeği
Yer Telezzüz
Tarih 24 Eylül 2025
Mutfak Dostları sonbaharın ilk gastronomik buluşmasında, lezzetin sanatla buluştuğu çok özel bir yemek için, 24 Eylül akşamı Telezzüz’deydiler.
İstanbul’da sanat mevsiminin başladığı şu günlerde, ilk olarak özel bir akşam turunda Abdülmecid Efendi Köşkü’ndeki “Folia” sergisi gezildi. Küratörlüğünü Selen Ansen ve Eda Berkmen’in üstlendiği sergi, Latince “folia” kelimesinin bir yanda doğaya, diğer yandan ise aşırılığa gönderme yapan ikili anlamından yola çıkıyor. Abdülmecid Efendi Köşkü’nün mimarisi ve tarihiyle ilişkilenen büyülü dünyayı gezen dostlar, ardından Türkiye’nin ilk vegan fine-dining lokantası olan Telezzüz’e geçerek, mevsiminde, taze, atıksız ve ürün odaklı bir yaklaşımı olan şef Bahtiyar Büyükduman’ın sergiden ilhamla tasarladığı altı aşamalı menüyü, yemyeşil bir korunun içinde konumlanan restoranın rafine atmosferinde, Likya Şarapları eşliğinde tattılar.
“Tohum, filiz, çiçek” göndermeli amouse bouche’tan sonra; “oluş”, “önce yeşil”, “sonra hazan”, “sonra siyah” ve finalde “Anka Ağacı” adı verilen tatlı ile devam eden menüde, bütünüyle mevsim sebzeleri kullanıldı. Mantarlardan kök sebzelere sezonun öne çıkan ürünlerinin yanı sıra, yeşil Michelin yıldızının da gerektirdiği atıksız mutfağın tüm aşamalarını da şef Mutfak Dostları’na açıkladı.
Kadayıf üzerinde kereviz elma remoulade, pancar, tarhunun adeta bir kuş yuvasını andıran görsel çarpıcılığının yanı sıra, yumurta formlu tabaklarda sunulması göz alıcı detaylardan biri olurken, nohutlu naneli fındık püresi, turp, havuç, pancar birlikteliğinden doğan “Önce Yeşil” ise, tıpkı Folia’daki çiçek bahçelerini andırıyordu. Mevsim mantarlarından ragout tütsülenmiş turp püresi ve sarımsakla beklenmedik bir boyut kazanırken, yanık lahana konsome ile sunulan siyah buğday risotto’nun Vineyards Cabernet Sauvignon ile yarattığı uyum eşsizdi.
“Mutfak sanatları” kavramının her açıdan hakkının verildiği ve sanatla lezzetin büyülü anlar yaşattığı gece, her zamanki gibi mutfak ve servis ekiplerine teşekkürlerle son buldu.














