Mutfak Dostları Derneği üyeliği, bir asil üyenin önerisi ile başlar. Üye adayı giriş formunu doldurup istenilen bilgileri verir, sonrasında derneğin bir etkinliğine katılır.
Adaylık başvurusu, Yönetim Kurulu toplantısında değerlendirilir ve uygun şartlara sahip adaylar oylama sonucu üyeliğe kabul edilir. Derneğe üye olabilmek için aranan şartların başında, adayın mutfağa ve gastronomiye olan ilgisi gelir.
Mevcut üyeler
Mutfak Dostları Derneği; yazarak, okuyarak ya da uygulayarak gastronomiye ve gastronomi kültürüne katkısı olan herkese açıktır. Bu nedenle dernek üyelerinin meslekleri de geniş bir yelpazeyi kapsar. Üyeler arasında; aşçılar ve gurmeler, yemek yazarları, yemek sanayicileri, restoran sahipleri olduğu gibi mimarlar, turizmciler, doktorlar, avukat ve muhasebeciler gibi değişik mesleklerden kişiler de bulunmaktadır. Kısacası Mutfak Dostları; yemek kültürüne gönül verenlerin derneğidir. 250 civarında üyeye sahip olan derneğin yönetim kurulu üye taleplerinin incelenmesinde titiz davranarak derneğin dostluk ruhuna uygun üye profillerini üç, dört aylık periyodlarla değerlendirir.
Ritüel
Üyeliğe kabul edilen adaylar, toplantılar ve dost yemeklerinde bordo-gri renklerde bir yakalık üzerinde gümüş sembolik kaşık bulunan regalyalar taşır. Yemek başlamadan, derneğin sembolü olan büyük gümüş kaşık törenle başkana verilir. Gala yemeklerinde, başkan seçtiği kişilere yemeği tattırarak yemeği başlatır.