
26 Apr Van Gezisi
Mutfak Dostları ilk Van gastronomi ve kültür gezisini geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Medeniyetler beşiği Van bölgesi için gerek “Van Denizi”, gerek Nemrut krater gölünden Ahlat’a kadar geniş bir coğrafyaya yayılan tarihî, coğrafi ve gastronomik zenginlikleri 4 günlük kapsamlı bir seyahatte görme fırsatı bulan dostlar, müthiş gastronomik hazinelerle de tanıştı.
Yüksek rakımda konumlanan Van’da hayvancılık uğraşının yoğun olması nedeniyle süt ve süt ürünlerinin ön planda olduğu; otlu peynir, kaymak, bal, murtuğa, tereyağı, cacık, kavut ve yanı sıra gül reçeli, ilitme ve çörek başta olmak üzere pek çok ürünün sunulduğu zengin Van kahvaltısı deneyimlendi.
Çok çeşitli otların bulunduğu bu coğrafyanın özel ot kültürü, hem coğrafi işaretli peynirine, hem de pilavlardan et yemeklerine tüm mutfak kültürüne damgasını vuruyor.
Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali hakkında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kıymetli öğretim görevlilerinden Profesör Elvan Ocak’tan değerli bilgiler aldık. Mevsiminde taze taze kızartılarak da tüketilebilen balık, üreme mevsümi olduğu için av yasağı olan şu günlerde genellikle tuzlanmış olarak saklanıyor. Yaban Kolektif’in yörenin Erciş Karası şarabını tattık, Van ve Hakkari usulü Kürt köftesinin farklılıklarını öğrendiğimiz bir atölye çalışması yaptık.
Metin Usta’da Van kahvaltısı ve sütlaç ziyafetini ilerleyen günlerde Kuşhane’de Van sofrasını tüm yönleriyle tanıdığımız ve tadına doyamadığımız bir öğle yemeği, Adem Şef’te çok farklı et çeşitlerini içeren yemekler ve Van’a yepyeni bir soluk getiren Tariria’daki Menua restoranda şık bir akşam yemeği takip etti.
Kuşhane’de herşey odun ateşinde, uzun uzun gereği gibi pişiyor. Ot kullanımı üst düzey bir ustalıktaydı ve zeyturin çorbası, etli kuru patlıcan ve domates dolması, etli keşkek helise, gari otlu bulgur üzerine kuzu kavurma gibi birçok yöre yemeği tadıldı.
Tariria, gün batımında mükemmel manzaralar sunan göl kıyısındaki bahçelerinden barındaki kokteyllere, şarap listesine kadar incelikle yaratılmış bir mekan. İçinde yer alan Menua restoranda mükemmel bir servis ekibi tarafından otlu peynirli pide, Van balığı karpaçyosu gibi son derece özgün lezzetleri içeren özel bir menü ile ağırlandık.
Türkiye’de gastronomi turizminin öncülüğünü yapan Mutfak Dostları, üyemiz kıymetli rehber Müjde Tönbekici önderliğinde bir yöremizi daha keşfetmenin ve keşfettirmenin memnuniyeti ve tekrar Van’ı ziyaret etme kararıyla İstanbul’a döndüler.














