Matbah-ı Amire Gezisi 

Matbah-ı Amire Gezisi 

27 Eylül 2024 / İstanbul – Topkapı Sarayı

Mutfak Dostları 27 Eylül Cuma günü, Osmanlı Saray Mutfağı’nın yıllar boyu en ince
detaylarıyla yaşatıldığı Matbah-ı Âmire’de, yani Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusunda o
muazzam bacalarıyla simgeleşen mutfaklardaydı… Özyeğin Üniversitesi Gastronomi
ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı ve Osmanlı ve Türk mutfak tarihi konusunda
uzman bir tarihçi olan değerli üyemiz Doç.Dr. Özge Samancı’nın önderliğinde,
Matbah-ı Amire’yi gezen Mutfak Dostları, Topkapı’dan saray mutfağına dair değerli
bilgilerle ayrıldılar.


Yemekleri saraya başının üstündeki tablalarda taşıyan tablakârlar, bakırdan
kevgirleri, sahanları kalaylayan kalaycılar, sadece padişahın yemeklerinin
hazırlandığı kuşhane, aslına uygun olarak günümüze dek gelen helvahane… Başlı
başına bir kurum olan Matbah-ı Amire’yi gezerken imparatorluğun dört bir yanından
gelen ürünler de, reçel ile kahve sunumu da, yer sofrasından masaya geçiş süreci de
konuşuldu.


Bu özel gezinin devamında ise, Four Seasons Hotel İstanbul at Sultanahmet’in Avlu
restoranında şef Özgür Üstün’ün derneğimize özel olarak hazırladığı menü tadıldı.
Etli Kısır, İzmir Çanak Enginarı Dolması, Deniz Mahsulleri Dolgulu Çupra Buğulama,
Kuzu Karski, taze kavak inciriyle İncir ve Beyaz Çikolata’nın sunulduğu beş aşamalı
menü gerek lezzetlerin uyumu ve menü planlaması gerekse her birinin lezzetiyle
Mutfak Dostlarından büyük beğeni topladı. Dostların Topkapı Sarayı gezisi, Turing
Yüzyıllık Markalar Hafızaevi ziyaretiyle son buldu.