thumb_master

TÜRK MUTFAĞI’NIN YAPI TAŞLARI SEMİNER DİZİSİ “EKMEK”

26 Mart Perşembe günü Türk Mutfağı’nın yapıtaşları arasında, hatta en başında, olmazsa olmazımız diyeceğimiz Anadolu’muzun ekmeklerini konuştuk.

Hepinizin bildiği gibi, ülkemizin kültürel zenginlikleri içinde, geleneksel ekmek çeşitlerinin çok önemli bir yeri var. Coğrafî şartlar, sosyo-ekonomik ve kültürel özelliklerin etkisiyle de ekmek çeşitlerimiz yöresel olarak, yapımında kullanılan un, hamurun içine katılan katkı ürünleri ve pişirme şekillerine göre farklılık gösterir. Buğdayın yerini mısırın aldığı Doğu Karadeniz kıyı kuşağı dışında, buğday unu, ekmek yapımında kullanılan temel maddeyi oluşturmuştur. Zaman içinde de farklı malzemelerle zenginleşmiştir. Türkiye’de ekmek çeşitlerinin fazla olmasında en önemli etkenlerden biri de, pişirme yöntemleridir. Genellikle yerleşik hayat tarzının egemen olduğu yörelerde fırınlarda pişirilen, göçebe veya yarı göçebe hayat tarzının egemen olduğu yörelerde ise sac üzerinde pişirilen ekmek çeşitleri, halkın temel besin maddesini meydana getirmiştir. Ekmek ister varlıklı, ister dar gelirli herkesin sofrasından eksik olmayan kutsal bir yiyeceğimiz olarak kabul edilmiştir.