• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • ÜYE GİRİŞİ
  • Anadolu Lezzet Envanteri Facebook
  • ve Instagram
  • Mutfak Magazin
  • Türkçe Türkçe Türkçe tr
  • English English İngilizce en
MUTFAK DOSTLARI DERNEĞİ
  • Home
  • MDD HAKKINDA
    • TOPLANTI DUYURULARI
    • KVKK HAKKINDA
    • MUTFAK DOSTLARI DERNEĞİ İKTİSADİ İŞLETMESİ
    • MDD TÜZÜK
    • MDD ÜYELİK
    • MDD SAYGIYLA
    • BASINDA MDD
  • MDD DÜNYASI
    • NETKENT SERTİFİKA PROGRAMI HK.
    • DOST ve GALA YEMEKLERİ
    • PROJELER & HABERLER
      • ESSEDRA
      • ALTIN KAŞIK GASTRONOMİ ÖDÜLLERİ
    • KÜLTÜREL GEZİLER
    • SEMİNERLER
    • MDD AJANDA
  • DOST KALEMİ
  • BAĞLANTILAR
  • İLETİŞİM

Page 2 of 512345

ALTIN KAŞIK PANDEMİ DÖNEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ 2020-21

PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ İŞ MODELİ – PAKET MUTFAK
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Pandemi dönemi kısıtlamalarına uygun model getirmesi, işletmeye
ekonomik fayda yaratırken kısıtlamalara karşın operasyonun devamına katkı sağlaması ve
pandemi döneminde olduğu kadar sonrasında da bir ihtiyaca cevap vermesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Türkiye’deki ilk bulut mutfak (ghost kitchen) girişimlerinden olan Paket
Mutfak, restoran markalarının fiziksel bir mekana sahip olmadan bir paket servis restoranı /
şubesi açmalarına olanak sağlayan ve işletmelere sipariş alımından kurye operasyonuna
farklı alanlarda destek veren ilk yerli girişim.

PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ – METRO, “TABAĞINDA NE
VAR?”
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Doğanın üzerindeki baskının azaltılması, insan kaynaklı olumsuzlukların
bertaraf edilerek sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi, doğa dostu girişimlerin ve iyi,
temiz tarımın desteklenmesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: 2014 yılında başlatılan “Tabağında Ne Var”, Mart 2021’den itibaren
meyve ve sebze ürünlerini de içerir hale geldi. Yaklaşık 200 tedarikçi ile birlikte 1.550 tarla,
430 meyve sebze çeşidi, 530 parametrede dijital olarak izlenebiliyor. Tüketiciler, meyve ve
sebzelerin tarladan rafa gelene kadar geçirdiği süreci – hasattan, pestisit analizine, organik
ürün ise sertifikasını vb – ürün üzerindeki QR kodunu okutarak elde edebiliyor. Uygulama
8.500 ürünü kapsıyor.

PANDEMİ DÖNEMİ EN İYİ İNOVASYON PROJESİ– PAŞABAHÇE, V-BLOCK
TEKNOLOJİSİ
SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Hijyenik, sağlıklı, pandemi döneminin endişelerini gidermeye katkı sunan,
inovatif, koşullara ayak uyduran yeni uygulama ve ürünler ile, gastronomi alanı ile ilişkili
inovasyon projelerinin desteklenmesi.
ÖDÜL GEREKÇESİ: Şişecam Topluluğu, dünyada cam ev eşyası alanında önemli bir ilke
imza atarak cam yüzeylerdeki virüs ve bakterileri etkisiz hale getiren özel bir kaplama
teknolojisi geliştirdi. V Block teknolojisi ile, yüksek sıcaklıklarda ürünlerin dış yüzeyine
uygulanan özel formül sürekli aktif kalarak, uygulandığı tüm cam eşyalarda tam hijyen
sağlıyor.

PANDEMİ DÖNEMİ İLHAM VERENLER ÖZEL ÖDÜLÜ – EBRU BAYBARA DEMİR
Gastronominin kilit noktası olan sürdürülebilir tarım uygulamalarına olan tutkusu ve
girişimleri nedeniyle; Sorgül buğdayının canlandırılması projesinde 350 kadın çiftçiye iş
imkanı ve Konya’da ekimi, topraktantabaga kooperatifinin e-ticaret sitesi girişimi, Sabunhane
1890 restoranı ile kooperatifin ürünlerinin kullanıldığı, sfır atıklı kompost üretimi yapan bir
ekosistemin hayata geçirilmesi, girişimlerinin bazılarıdır.

Basın Bülteni İçin Tıklayın
–

ALTIN KAŞIK ÖDÜLLERİ 2019

YILIN TÜRK ŞEFİ – OSMAN SEZENER, OD URLA

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Yerel malzemelerimize ve yemek kültürümüze hakim olup, kendi üslup yaratıcılığını uluslararası standartlarla harmanlayan, tam zamanlı çalışan bir lokantanın sevk ve idaresini yapan şef.

ÖDÜL GEREKÇESİ: Ege’nin toprağından ve denizinden gelen malzemeyi odun ateşinde, en doğal şekilde pişirdiği, özgün uslubu ile yerel ürünleri uluslararası standartlarda bir gastronomi yolculuğuna dönüştürmesi. 

YILIN YABANCI ŞEFİ – FABIO BRAMBILLA, D.REAM GROUP

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’de en az üç yıldan beri yaşayan ve çalışan. Yetiştirdiği elemanların yanında mutfak yorumlarıyla da Türkiye’deki mutfak kültürüne katkıda bulunan lokantanın sevk ve idaresini yapan şef.

ÖDÜL GEREKÇESİ:  Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan, özellikle beş yıldızlı otellerdeki executive chef’lik görevleri sırasında Anadolu mutfağına yönelik çalışmalarıyla öne çıkan İtalyan şefimiz.  Öğrendiği özgün reçeteleri İstanbul’da çalıştığı restoranlarda uygulayan ve çok sayıda genç şefin yetişmesine katkıda bulunan Fabio Brambilla  çalışmalarına devam etmektedir.

YILIN GENÇ ŞEFİ – MURAT DENİZ TEMEL, ALAF

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: 30 yaşın altında şefliği meslek olarak benimsemiş. Türk geleneksel, yabancı restoran veya pastanede görev alan. Geleneksel ürünlerindeki becerileri veya yeni ürünlerdeki yaratıcılığı ile öne çıkan şef.

ÖDÜL GEREKÇESİ: Genç yaşına rağmen, NOMA, D.O.M gibi dünyanın sayılı restoranlarının mutfaklarında stajlar yaptı. Alaf Kuruçeşme’de; kendi Yörük köklerinden yola çıkıyor ve sofrada köklerinden beslenen bir göçebe hikayesi anlatıyor. 

YILIN EN İYİ GELENEKSEL LOKANTASI (KENDİ KATEGORİSİNDE) – KISMET, İZMİR

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’de geleneksel hale gelmiş konseptleri uygulayan, yerel ve mevsimsel ürünler ve/veya yerel ve geleneksel reçeteleri kullanan, koruyan. Masaya servis uygulaması yapan. Geleneksel lezzetleri en iyi temsil eden. Mutfağın başında Türk şef ve Türk personel çalıştıran mekan (Geleneksel konseptler balık, kebap, esnaf, yöresel işletme modellerinde olabilir. Her yıl farklı bir konsepte ödül verilebilir)

ÖDÜL GEREKÇESİ: Anadolu’nun han lokantası geleneğinin son temsilcilerinden. İzmir Kemeraltı’nda yer alan, Urlalı Hasan Usta’nın (Hasan Çağan) 50 yıllık esnaf lokantası, bu geleneği en mevsimsel yemekler ve geleneksel reçetelerle devam ettiriyor.

YILIN EN İYİ YABANCI KONSEPT LOKANTASI – SHANG PALACE, SHANGRI-LA HOTEL

SEÇİM ÖLÇÜTÜ -Türkiye dışında bir milli mutfağı temsil eden ve o mutfağın gerektirdiği ürün ve teknikleri kullanan. Lezzeti ve malzeme kalitesi yanında ülkesinin mutfak kültürünü en iyi biçimde yansıtan mekan (Japon, İtalyan, Thai vb)

ÖDÜL GEREKÇESİ: Çin’in Kanton ve Sichuan bölgelerinin mutfağını sunuyor. Yemeklerin Çin’deki geleneksel çekilde yapılması için, Çin’den özel olarak getirtilen fırınlar, sos ve malzemeler var. Yine önemli bir seremoni olan çay da, Çin’den geliyor. Mutfağındaki 6 Çinli aşçı ile, temsil ettiği mutfağı en özgün şekilde yansıtıyor. 

YILIN EN İYİ TEK ÜRÜN GELENEKSEL LOKANTASI – BAYRAMOĞLU DÖNER

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Ülkemizin geleneksel yiyecek envanterinde var olan bir veya birkaç ürün üzerinde faaliyet gösteren yöresel ürün ve mutfak tekniklerini kullanan. Tek ürünle öne çıkıp lezzet dışında bunu gerek pişirme ve malzeme gerekse sunumla en doğru uygulayan mekan Köfteci, Kaburgacı, İşkembeci, Muhallebici, Mantıcı vb)

ÖDÜL GEREKÇESİ: Sadece döner yapan, 30 yıllık bir işletme. Dönerin yapımı etin seçilmesiyle başlıyor. İşlenen et, odun ateşinde ve tam kıvamında pişiriliyor. Tandır ekmeği(lavaş) için naturel ve katkısız özel hamur incecik açılıyor.Sonra tandırda meşe odunu ateşinde son haline geliyor. Lezzeti, malzemesi ve pişirme tekniği çok özel.

YILIN EN İYİ PASTANE VEYA TATLI EVİ – ORKİDE PASTANESİ, GAZİANTEP

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Geleneksel Türk tatlıları veya dünya tatlı ve pastaları yapımı konusunda faaliyet gösteren ürünlerin hem işletme dışında satan hem de kendi mekanında servisini yapan. Tüm Türkiye’de ürünlerinin lezzeti ve kalitesi ile adından söz ettiren mekan.

ÖDÜL GEREKÇESİ: Baklava ustası bir ailenin, 1965 yılından bu yana kuşaktan kuşağa aktardığı bir mirası temsil ediyor. Bugün ailenin 5.nesli iş başında. Baklavanın çok sevildiği Gaziantep’te klasik pastaları sevdirme misyonunu üstleniyor ve pastacılıkta da kendi hammaddesini üreterek, 50 seneyi aşkın bir süredir çıtayı yükseltiyor.  

YILIN EN İYİ ÜRÜN SATIŞ NOKTASI ( YİYECEK&İÇECEK) – ÇEMEN’S GURME, KAYSERİ

SEÇİM ÖLÇÜTÜ: Türkiye’nin tamamı bir veya birkaç yöresi üstünde uzmanlaşmış geleneksel ve soylu ürünleri bünyesinde barındıran. Bu seviyedeki ürünler dışında sıradan ürünlere yer vermeyen. Bilgilendiren ve dürüstlüğü konusunda şüphe duyulmayan

ÖDÜL GEREKÇESİ: Önce Kayseri’nin şarküteri ürünlerinin satıldığı mağaza ile sektöre girdi. Devamında daha geniş yelpazede yöresel ürünlerin temini için bir atölye kurarak Kayserili kadınlara istihdam sağlamanın yanı sıra, yöresel ürünlerin geleneksel yöntemlerle üretilmesini destekledi. 3 şarküteri, 2 restoran ve üretim atölyesinin yanında, online satış ile yöresel ürünleri Türkiye’nin her yerine ulaştırabiliyor.

ÖZEL ÖDÜLLER

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ – DENİZ ŞAHİN

Anadolu mutfağını özgün reçeteleri koruyarak çağdaş sunumlarla İstanbul’da en iyi uygulayan şeflerden biri. Honça Tokat Evi’nde aşçılık mesleğine ilk adımı attı. Galata Kiva, Berlin Honça ve sonrasında yine Kiva ile devam eden yolculuğunda hep Anadolu mutfağı üzerine çalıştı. Yurt dışında Anadolu Halk Mutfakları uygulamaları yaptı. Son iki yıldır Sade Beş Denizler Mutfağı’nın başında. Türkiye, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan’ı içine alan bölge dünyanın en bereketli coğrafyasını; Karadeniz, Akdeniz, Basra Körfezi, Kızıl Deniz ve Hazar Denizi de bu coğrafyaya isim veren beş denizi ifade ediyor.

TUĞRUL ŞAVKAY BAŞARI ÖDÜLÜ – GÜRSEL TONBUL 

2000 yılından bu yana Tonbul Çiftliği’nde sertifikalı organik tarım yapan, yerel çok çeşitliliğe dayalı, kendisini besleyen sürdürülebilir bir tarım modelini titizlikle benimsemiş Gürsel Tonbul, 1995’de Çiftlik ve Değirmen restoran işletmeleri kurdu, Yerlim markasını yarattı. Sebzecilik, meyvecilik, zeytin ve bağcılık ağırlıklı olmak üzere, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık da yapılan çiftlik işletmesini sürdürüyor.

Basın Bülteni İçin Tıklayın

© 2015 Mutfak Dostları Derneği / Tüm Hakları Saklıdır / Web Tasarım & Uygulama Pitho Design Lab
  • HAKKINDA
  • TÜZÜK
  • ÜYELİK
  • SAYGIYLA
  • BASINDA MDD
  • İLETİŞİM
Scroll to top